torsdag 31 januari 2013

Varmt och soligt

Vi fortsätter att njuta av det fina och varma vädret vi har här nere. 25° under tak på vår uteplats! Klart att vi åt lunch ute.
Vi har passat på att klippa (o-)gräset och jag har rensat ogräs i rabatterna, eller lukat som man säger hemma i Halmstad. Vi har krattat löv och gjort vårfint.

Jag kommer med små uppiggande hejarop till krokusarna som har börjat titta upp med sina blad.

Jag beundrar den blommande rosmarinen, och drömmer hungriga drömmar om en lammstek med just rosmarin och små potatis.

Annars är vi mest ute och njuter av solen. Vi får passa på för det här fina vädret skall visst bara vara ett par dagar till innan temperaturen kommer att rasa.

onsdag 30 januari 2013

Det finns hopp!

Nu lyser det gult lite varstans i naturen, nu när mimosan börjat blomma. Innan vi flyttade hit ner hade jag inte tänkt så mycket på vilket helt underbart vårtecken mimosan egentligen är. Och inte hade jag någon aning om hur många mimosaträd som egentligen växer vilt häromkring. Vi hade ju bara varit här nere under påsklovet och under sommaren i juli eller augusti. När inte just dessa träden blommar är de väldigt obetydliga och omärkliga. Syns knappt. Förutom nu då, från slutet på januari till slutet på februari. Och det är väl egentligen det enda positiva med de här två månaderna.
Så nu håller vi alla tummarna för att det inte fryser på som förra året då mimosan liksom kom av sig, och en del av våra plantor frös ihjäl.


söndag 27 januari 2013

Stickarmbåge

Strax efter jul köpte jag den här och jag har burit den av och till sen dess mot min (egendiagnostiserade*) tennisarmbåge - och den har faktiskt hjälpt mig enormt! Jag har inte alls lika ont längre.
*) Jag hade ont i min vänstra armbåge i våras och fick besked av doktorn att det var just tennisarmbåge. Denna gången känns det likadant fast gånger 10, vilket nog är rätt normalt eftersom det är höger arm och jag är utpräglat högerhänt.
Kan alltså rekommenderas. Köpt på internetbutiken som börjar med am och slutar på zon för en överkomlig summa.

onsdag 23 januari 2013

Om "väggtavlor"

Jag såg på bloggen '365 saker du kan slöjda' om hur man kan bygga en väggtavla.
Förlåt en enkel fråga från en, iallafall det här fallet, obegåvad människa: men "väggtavla"?? Var skall man annars ha tavlan? Finns det någon som pratar om golvtavla? Taktavla?

P.S. Nu är det alltså själva begreppet, själva ordet väggtavla som jag undrar över. Inte konstverket i sig.

måndag 21 januari 2013

Om att göra en Snögubbe

Karin skrev här på sin blogg om hur fransmännen inte begriper sig på det här med snö och rätta kläder och hur man gör en snögubbe.
Det fick mig att tänka på en vinter för ett bra tag sedan när Dottern var liten och det hade snöat i Paris och vi hade väl ett par centimeter av den vita varan i vår lilla trädgårdsplätt. Och jag hade bestämt mig för att hon och jag skulle minsann göra en snögubbe. Vi byltade på oss som svenskar i snöväder, dvs varmt och våttåligt. Det här var alltså fortfarande på den tiden då jag kunde bestämma vad hon skulle ha på sig.
Vi började rulla snöboll så gott det gick när Maken kom ut med en sopskyffel i högsta hugg, för visst skulle han också vara med. Skyffeln var ett spad-substitut eftersom ingen spade fanns i hemmet. Med den hade han tänkt krafsa ihop snö och bygga upp snögubben på det sättet. Tror jag. För jag skrattade bara rått åt honom och skickade in honom och hans skyffel igen. För så gör man ju ingen snögubbe. Det visste ju jag, som kommer från Sverige och där vet man ju hur man gör.
Egentligen var det kanske synd om honom eftersom han har haft en taskig barndom utan snö i trädgården. Han hade bara sett snö i skidpisterna när han var barn, och det först gången när han var kanske 6 år.

söndag 20 januari 2013

En Tappad Sug och ett NP

Jag hade tänkt mig att göra färdigt sista biten av framstycket på min Pippi-tröja igår, men när jag kom in på upploppet upptäckte jag att jag hade glömt göra minskningarna vid ärmhålen. Visserligen tyckte jag att jag hade lite väl många maskor när jag räknade dom för att maska av för sprundet mitt fram, men det räckte tydligen inte för att jag skulle kolla med beskrivningen. Så jag stickade glatt vidare och var nöjd med mig själv för nu skulle jag hinna klart själva kroppen och "bara" ha ärmarna kvar. Nästan i mål liksom. Tills jag verkligen kollade beskrivning och fick repa upp. Och en Sug blev BortTappad. Och tröjan trycktes ner i sin påse igen.


Och vad gör man då för att pigga upp sig igen? Jo, man börjar på ett NP (Nytt Projekt). Slår aldrig fel i uppiggningssyfte. Ett par sockar i Phildars Preface till Mig Själv.

torsdag 17 januari 2013

Tji citroner i år

Så här hade det kunnat se ut på vårt citronträd just nu. Om inte Maken hade härjat fritt med sekatören och sågen förra våren. Han klippte ner trädet alldeles för hårt så det bidde inte en enda liten blomma och därmed inte heller en endaste citron.
"Räcker det inte nu?" frågade jag lite försynt för ett år sedan. "Nädå" svarade maken. "Men det kommer inte att bli några blommor i år" sa jag. "Jodå" sa Maken.
Ibland är det inte roligt att ha rätt.
Så i år får jag väl köpa min citroner på marknaden om jag vill göra någon marmelad.

måndag 14 januari 2013

På väg till ett renoverat badrum

Muraren har varit här och fixat vad han skulle fixa för att vårt extra badrum skall bli nytt och fräscht.

En ny dörr där förr ingen dörr fanns, bara en vägg. (Och en massa tegeldamm fick vi överallt på köpet.)

En glasig vägg där förr ett dörröppning (utan dörr) fanns.
Eftersom vi inte har något fönster i detta badrum så tyckte vi att det var en bra lösning att låta mura dit ett gäng glaskuber (40 st närmare bestämt) istället för att bara mura igen öppningen. Ljuset släpps in men man ser vare sig in eller ut.

Så nu skall vi "bara" få bort tapeter både i den lilla vestibulen och inne i badrummet och sen skall här målas.

Och jag vet precis vem det är som kommer att få "hedersuppdraget" att måla mellan alla dessa glaskuber utan att måla utanför...

fredag 11 januari 2013

Pukor och Trumpeter!

Jag är färdig med min pläd! Och jisses Amalia vad jag är nöjd med både den och mig själv!
Den var rolig och lätt att göra ända in i det sista.

14 nystan Drops Delight, färg 14, gick åt, och x antal nystan svart Drops Fabel (har inte riktigt koll där tyvärr). 144 rutor blev det, 9 på bredden och 16 på längden, vilket blev 108 x 188 cm inkl kanten.

Givetvis kunde jag inte följa mönstret just på kanten, jag virkade 1 varv fasta maskor, 1 varv stolpar (istället för 2) och sen virkade jag 7 stolpar och 1 fast maska i var tredje stolpe på föregående varv (där jag skulle ha virkat 10 stolpar i var fjärde stolpe).

Skulle jag göra en pläd till, vilket är fullt möjligt eftersom denna var så rolig att göra, så skulle jag nog lägga rutorna 10 x 14 istället. Den räcker alldeles tillräckligt om både Maken och mig på bredden men kunde iallafall vara lite bredare. Och 14 rutor på längden tror jag räcker.

Maken kan intyga att den är alldeles utmärkt att ta sin siesta under. Lagom varm och skön.

onsdag 9 januari 2013

Får jag lov att presentera Dahlgren

Häromnatten när jag låg vaken och inte kunde somna om, kom jag på att jag behövde en stickad uggla. Ut i "lagret" och leta efter lämpligt garn och annat jag kunde behöva, och så kom Dahlgren till.
Dahlgren är rätt tystlåten av sig, iallafall så hoa-hoar han inte i tid och otid, däremot är han rätt nyfiken och vill vara med överallt.

Jag använde mig av det här gratis ravelry-mönstret med virkade rundlar och två svarta knappar till ögon, en bit filt till näbb och mörkgrått restgarn till örontofsarna.

måndag 7 januari 2013

Bara kanten kvar

Eller "bara" och "bara", många fasta maskor och stolpar blir det. Men själva monteringen av alla 144 rutorna är gjord. Får se om jag håller mig till beskrivningen hela pläden ut. Men det har ju gått bra hittintills, så varför inte.

söndag 6 januari 2013

Trettondagen

Idag är det Trettondagen och här i Frankrike firar man De Tre Vise Männens ankomst bla genom att man äter en Galette des Rois eller, i södra delarna av landet, en Brioche des Rois. Personligen föredrar jag helt klart brioche-varianten. Den är egentligen mer vetebrödslik än en vanlig brioche, och så är den garnerad med pärlsocker och kanderad frukt. Galetten är en sorts wienerbrödsliknande rund kaka (utan hål) med mandelmasskrämsfyllning. Otroligt fetdrypande.

Vi är flera om vår brioche, och en del är mer intresserade än andra.

På Trettondagen är vår jul officiellt över (har jag bestämt sen flera år tillbaka) för nu har ju De Tre Vise Männen hittat fram till stallet med Jesusbarnet och då kan man ju lugnt ta ner stjärnan. Så nu har jag packat ner alla julprylar i kartongerna och burit ut dom i garaget i väntan på att Någon Annan (läs Maken) skall placera dom på rätt plats.

lördag 5 januari 2013

Toa med handfat


När Rörmokaren och hans två lärlingar var här installerade de även ett litet handfat inne på toaletten. Jo, för så har man det här i Frankrike, toaletter utan handfat. På offentliga bekvämlighetsinrättningar samt på arbetsplatserna finns handfaten utanför själva toabåsen. Mycket opraktiskt, framför allt om man är av kvinnligt kön. Om man inte vill använda handikapptoan vill säga, men det gör man ju inte.
Men alltså även i hemmen är ofta toaletterna utan handfat, iallafall fall i de hus som inte är helt moderna. Och hos oss har då ev gäster fått gå ut i köket och tvätta händerna. Om de nu har frågat efter någonstans att vaska av sig. Vilket inte alltid har hänt. Lite blärk faktiskt.
Men nu är vår toa på nedre våningen försedd med ett handfat. Bara kallt vatten, men det räcker ju.

Förövrigt har jag konstaterat att det inte bara är jag som har haft problem med att ladda ner mina bilder till min blogg. Men loggar jag in via Google Chrome så går det ju alldeles utmärkt!

Min Pippi-tröja

Min Pippi-tröja avancerar lugnt och fint. Nu har jag stickat runt upp till ärmarna och nu har jag delat upp det och börjat på ryggdelen. Fast just idag känns den väl inte så aktuell, vi har väl ca 18 grader just nu. Men vintern är ju inte slut än...

fredag 4 januari 2013

Ny LYS och ev en blivande stickerska

Dottern fick häromdagen för sig att hon skulle börja sticka en halstub till sig själv, och undrade om jag ville hjälpa henne. Och det ville jag ju. Hon hade hittat en video på nätet och nu behövde hon köpa garn. Vi åkte till en rätt närbelägen garn- och sybehörsaffär som jag hade hittat på ett franskt garnmärkes hemsida. Och titta, en ny LYS (Local Yarn Shop)! Stort sortiment, föralldel många hyllmeter fantasigarner (mycket populärt här nu) och mycket akryl, men en hel del intressant också. Plus att man kan betala med kontokort om man handlar för över 15 €. Till skillnad från den garnaffären jag har frekventerat tidigare inne i Perpignan. Bara kontanter, möjligen check, och en liten dåligt upplyst affär där man inte får gå och titta och klämma på garnerna själv. Man kan förresten inte heller, för man kan knappast gå inne i butiken. Där finns en smal gång från dörren till disken, resten av golvet är täckt av plastpåsar med garner i. Hyllorna kommer man inte ens fram till.
Men det är vad jag har fått nöja mig med hittills eftersom utbudet av garnbutiker är väldigt magert i min del av Frankrike. Ibland är det faktiskt synd om mig...


torsdag 3 januari 2013

Hål i väggen

Igår var Rörmokaren här. Så nu är vi två bidér fattigare och flera hål i väggarna rikare.

Det här är hålet där bidén i duschrummet på bottenvåningen var. Men det gör inget för det hålet skall bli större när muraren kommer för här skall nämligen den nya dörren vara.

Och sen gjorde de hål i motsatta väggen ut mot garaget för luftevakutionen. Ett ner och ett annat högre upp på väggen. Med galler, så inga småkryp kan komma in. Jag tycker visserligen om mina geckoödlor, men bara utomhus.

Sen skall vi måla om här inne, och fixa och dona. Så, nä, vi skall inte behålla den småblommiga bruna tapeten och det bruna kaklet med blommor på. Inte riktigt vår stil.

Vi tänkte spara "hålet", dvs den bit av väggen de borrade ut. Fin betong med småsten i. Kan kanske bli nåt konstverk av den. Utan tapetbit dock.

onsdag 2 januari 2013

Storebror ser dig


Strax innan jul när jag ändå satt och klickade hem några presenter i sista minuter, så klickade jag även hem 1984 av George Orwell. Vi har pratat en del om boken här hemma i höst eftersom Dottern håller på att läsa den som skolarbete. Och eftersom jag inte har läst den (Brist i min Bildning, jag vet) tyckte jag det var lika bra att köpa mig ett eget ex. Eget dels för att Dottern inte har läst ut sin ännu, och dels för att jag garanterat inte tyar att läsa den på franska.
Nu skall jag bara orka ta mig igenom den också. Vi får se hur det går.