fredag 26 december 2014

Det går framåt

Efter en början då det var mer ett steg fram och tre bak, så flyter det på rätt bra nu med min kofta. Den är tänkt att bli höftlång så jag har en bit kvar. Till slut bestämde jag mej för att öka på var sida av flätorna under ärmarna (Jo, det blev flätor där också. Lite för att bryta av det monotona.) och två på bakstycket och en mitt på varje framstycke. Jag tror att det kanske hade varit fint om jag hade börjat att öka på framstyckena lite högre upp, ungefär där jag är som störst över bysten, men jag följde Dödergöks expert-råd för hon vet ju vad hon pratar om och det gör inte jag riktigt. Och förresten tyade jag inte att repa upp igen.
Tyvärr viker sej framkanterna med flätorna inåt. Jag hoppas verkligen att det rätar till sej vid blockningen!
God Fortsättning till er alla!

lördag 20 december 2014

Saffranskatter


I normala fall brukar jag baka lussekatter, men eftersom jag inte fick ändan ur vagnen till Lucia utan gjorde dom igår så får jag väl döpa om dom till saffranskatter istället.
Det var flera år sedan jag bakade lussekatter senast. Främst beror det på att vår inte alltför stora frys så gott som alltid är proppfull, dels på att jäst inte är helt enkelt att få tag på här i dessa trakter. Har man tur kan bageriet ha, men då får man ha tur. Annars hittar man bara de små kuberna (på 42?!? gram) på större varuhus i tårtkyldisken.
Nu är frysen än en gång mer än välfylld och det fanns ingen chans att få in en enda saffransbulle så vi får trycka i oss alla bullarna själva de närmaste dagarna. Men det skall väl gå det med. Vårt julbord är inte så tungt eller fett utan består av ostron, räkor och lax. Och då kan man ju unna sig att "bottna" med svenska bakverk dagarna innan.

fredag 19 december 2014

Bara resten kvar...

Äntligen är då oket klart och jag har delat av och påbörjat intagningarna under ärmarna. Nu skall jag bara fundera ut hur, var och hur ofta jag skall göra uttagningarna för att få till den Alinjeformad kofta som jag hade tänkt mej. I sidorna givetvis, men eventuellt också i ryggen. Och kanske också mitt på framstyckena? Fast det kanske blir för mycket? Men jag har några varv till på mej att tänka över saken. Jag är iallafall otroligt nöjd över att jag har lyckats komma så här långt efter mycket gråt och tandagnisslan i början.

lördag 13 december 2014

Oket inte OK


Efter mycket dividerande med mej själv och velande hit och dit och kudd-konsultering (aka sova på saken) kom jag fram till att jag måste nog repa upp min kofta. Den blev för stor. Framför allt framstyckena men också ärmarna. Och eftersom jag verkligen vill använda den här koftan och inte bara sticka mej en hyllvärmare, så fick jag väl inse att om jag inte var nöjd nu så skulle det inte vara stor chans att jag skulle bli det när den väl var färdig. Så det är bara till att börja om igen och hoppas att jag har räknat rätt den här gången. Dödergöks alla eminenta instruktioner och tips finns ju kvar även om jag har kommit på efterkälken. Fast lite trist är det ju.

söndag 7 december 2014

Det är redan jul i vårt hus


Man skall ta seden dit man kommer, sägs det. Och det tycker jag är viktigt för att integrera sig i det samhälle man lever i. Utan att för den skull förlora sina rötter. Dom är viktiga att bevara.
En fransk sedvänja jag har anammat är det här med att klä julgranen långt innan jul. Och det är vad jag har gjort nu i helgen. Mest är det för att det är viktigt för Dottern. Även om hon inte kommer hem förrän den 17de (tentorna börjar i morgon). Men jag har lite annat att göra i veckan som kommer. Måla om badrum och göra julkort och annat sånt behövligt.

Egentligen förstår jag inte vitsen med att ta in granen så väldigt långt innan jul som många gör här i Frankrike. Den blir ju nästan avbarrad innan julafton eftersom man inte har en "riktig" julgransfot som man häller vatten i, som en vas. Här har man oftast en halv stubbe som det är förborrat ett hål lagom stort så att man kan trycka ner granstammen i. Det finns också snygga metallgranfötter som ser ut ungefär som svenska granfötter fast de är bara en tub som man sticker ner stammen i, utan vatten. Granen står alltså inomhus utan vatten i flera veckor, och det vet man ju vad som händer då. Jo, barren hamnar i en liten hög under de alltmer tomma grenarna.
Ett annat alternativ är att köpa granen på fot, dvs med rötter i en plastkruka. Det hade tydligen de förra ägarna till vårt hus gjort något år och sen planterat ut den i trädgården när festligheterna var över. Så där står den, lite exotiskt och ståtlig och grann bland citronträd och palmer.

Jag hörde på radion häromdagen att numera kan man också hyra sin julgran. Man hyr den över julen och sen lämnar man tillbaka den. Allt för en ganska väl tilltagen summa pengar, men det är ju onekligen ett bra ekologiskt alternativ.

Själva kör vi med samma plastgran sedan flera år tillbaka. Plasten är kanske inte så bra för miljön och inte luktar den granris heller och lite av julstämningen går vi väl miste om, men det är ingen som behöver hugga ner någon gran för oss varje år i alla fall.

fredag 5 december 2014

Äntligen på gång?

Efter flera misslyckade startförsök så tror jag nog att jag är på rätt väg. Det var inte helt lätt det där med att fördela maskorna på fram- resp. bakstycke samt ärmar. Och sen krullade sig kanten nåt hiskeligt. Det var ju väntat eftersom jag började direkt på slätstickat. Vid nåt senare försök gjorde jag några varv rätstickat men det skulle inte bli bra med den I-cord kant som jag tänkt mig att ha runt om hela koftan. Och med en krullig kant är det inte lätt heller att se om det blir bra. Särskilt inte så här i början. Lite eländigt har det varit och liiiite less på det hela var jag igårkväll. Men nu har jag tagit nya tag och nu får det bli som det blir.
Jag gjorde några korta varv från början på framstyckena, och jag använde Twin Stitch-metoden som kan ses här och här.


Och igår kom garnet som jag tänkte använda till kanterna! Holst Supersoft i färgen Ember. I verkligheten är den mer rost än vad som som framgår av fotot. Helt underbar färg! Egentligen är dom nystanena (heter det så i bestämd form pluralis??) en del av Maken julklapp till mig och nu när jag har visat dom här skall jag stoppa tillbaka dom i paketet. Och glömma bort dom tills på julafton. Haha.