fredag 9 maj 2014

Europadagen



Idag firar vi Europadagen. Ifall man nu tycker att det är något att uppmärksamma.

Här har vi ytterligare en klämdag. Igår var det nämligen den 8 maj och då firar man freden (och segern!) 1945. Alla borgmästare var uppklädda i full borgmästarstass och det hölls tal och poliser och gendarmer och brandmän var uppklädda och de fåtal veteraner från andra världskriget som fortfarande finns bland oss var också med i finkostymen med alla medaljerna som blingade i kapp med solen. Makens allra bästa och äldsta vän, en herre på 90 höstar, var också med i en minnesceremoni som vanligt. Han var med i den franska motståndsrörelsen i Marseilletrakten under flera år.

Egentligen är det tur att det är just maj månad som har de flesta helgdagarna. Det hade ju inte varit så roligt i t.ex oktober. Eller ett grått och dystert februari.
Vilket fick mig att sätta mig ner och räkna på helgdagar i mina två länder, Sverige och Frankrike. Sverige har egentligen fler, men två av dom infaller alltid på lördagar och det gör ju ingen skillnad egentligen eftersom det stora flertalet inte jobbar eller går i skolan då iallafall. Frankrike har sina helgdagar lite bättre utspridda än vad man har i Sverige. Efter den 6 juni och midsommardagen (=lördag) så är det ju väldigt segt på helgdagsfronten till man kommer till allhelgonadagen (som också är en lördag!) och sen är det ingen ledighet förrän till jul!
I Frankrike däremot firar man nationaldagen den 14 juli, Jungfru Marias himmelsfärdsdag (assomption) den 15 augusti, allhelgonadagen firas alltid den 1 november, den 11 november firar man freden 1918. Däremot firar man bara jul under en dag, den 25 december och någon trettondag firar man inte heller. Resten är väl i stort sett samma helgdagar.
Fast annandag pingst är väl lite flummig som helgdag betraktat här i Frankrike. Under några år, 2004 - 2008, bestämdes det att man skulle arbeta men lönen skulle gå till äldrevården (det var en svår värmebölja året innan och många äldre hade det väldigt svårt och klarade inte av de höga temperaturerna). Efter det återgick det till att vara en helgdag igen men många fransmän jobbar den dagen. Men skolor och statsanställda är lediga.
Nu har vi en långhelg, med klämdag, kvar i maj, och två veckor senare kommer ytterligare en långhelg i Sverige med nationaldag tillsammans med just pingsthelgen. Sen har svenskarna två veckor på sig för att samla ihop sig till det som i många utländska Sverige-guider betraktas som Sveriges riktiga nationaldag - Midsommar!

Trevlig helg!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar