söndag 25 maj 2014

Ouff, äntligen över!

La Place du Capitole i Toulouse


Eller, ja, det är väl snarare Dottern som har rätten att sucka av lättnad. Denna veckan har vi varit i Toulouse två gånger för att Dottern hade intagningsprov att göra.
I onsdags var vi där bara över dagen eftersom hon hade en intervju under eftermiddagen - på engelska - till en av de utbildningar hon har sökt. 120 aspiranter till 30 platser. Det kan ha gått precis hur som helst. Det är ju svårt att veta vad de egentligen letar efter hos en kandidat, och hur de andra är.

Och sen åkte vi tillbaka till Toulouse i fredags igen. Då var det ett intagningsprov under hela lördagen, från kl 8 till kl 18, med lunchpaus. Skriftligt denna gången, och till en annan utbildning. Det kan också ha gått hur som helst. Resultaten på båda får vi i början på juli.

För att inte behöva köra hemifrån i ottan, och för att vara säkra på att verkligen komma fram i tid, hade vi bestämt oss för att göra en ordentligt utflykt av det hela, med övernattning och hela rubbet. På fredag eftermiddag hade vi också bokat in en titt på ett studenthem för att se om det kunde vara nåt. Rummet med kokvrå och badrum föll oss på läppen alla tre, så nu skall vi fylla i papper hemma i godan ro, och betala avgiften.
Även om Dottern inte kommer in på någon av de där två utbildningarna hon var på intervju resp prov denna veckan, så har hon sökt andra utbildningar i Toulouse som hon kommer in på. Här i Frankrike är intagningen till högskolor och universitet lite annorlunda än i Sverige. Något högskoleprov finns inte till de andra flesta utbilningarna, man kommer in ändå. På vissa utbildningar är det dock lottdragning som gäller.


Medan Dottern svettades över sitt engelskaprov och sitt historieprov under eftermiddagen körde Maken och jag till Det Stora Blå-Gula Möbelvaruhuset.
Jag var inte riktigt i "shoppingmode" så jag köpte bara teskedar (som har en tendens att åka i soparna tillsammans med yoghurtburken hemma hos oss) och nya påslakan. Och så köttbullar förstås. Någon kylväska med kylklampar hade jag inte med mig så någon sill fick inte följa med hem. Jag får klara av midsommar utan i år också.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar