söndag 15 juni 2014

Mormors mors stickor och virknålar

För flera år sedan fick jag Moderns alla strumpstickor och virknålar. Ursprungligen har de tillhört min mormors mor. En tant som tydligen inte förflyttades sig utan att ha något handarbete med sig i väskan och som hon plockade upp närhelst hon hade någon minut över.

Virknålarna är i olika mini-storlekar (förutom en 3 mm). Många av dom är också försedda med en "huva". Förmodligen för att skydda den minimala kroken.

Vad har man egentligen för slags garn till en sån här pyttekrok? Det står JMRA 12 på den. Vad nu det betyder.

På strumpstickorna står det ju inga nummer eller storlekar, och de allra tunnaste har jag lite problem att storleksbestämma. Det minsta hålet på min stickstorleksmoj är på 2 mm / US 0. Just den här stickan ser ut att vara 1 mm. Finns det så tunnt strumpgarn numera? Det hade varit roligt (och tagit lång tid!) att sticka ett par stumpor med så tunnt garn. Jag tycker om små och fina maskor. Ju mindre desto bättre.
Jag är glad och stolt över mitt arv, och jag är mycket rädd om alla mormors mors stickor och virknålar.

3 kommentarer:

 1. dom minsta virknålarna passar perfekt till pärlstickning:)

  visst finns det garn som du kan använda till 1 mm strumpstickor. kanske inte sockgarn, men garn man brukar använda till spetsstickning eller fair isle stickning funkar ju:)

  måste passa på att säga att det verkligen är en skatt som du har fått!

  SvaraRadera
 2. Min mormor virkade de finaste spetsdukarna med tunna virknålar, och garnet var nog ett fint DMC.

  SvaraRadera
 3. Det är nog möjligt att mormors mor virkade dukar, fast när jag tänker efter undrar jag om det nog inte var mer spets, till lakan och dylikt.
  Pärlstickning kanske jag ska försöka mig på. När jag ändå har verktygen =). Eller spets? Dukar får nog vara för min del eftersom jag aldrig använder dom.

  SvaraRadera