tisdag 19 februari 2013

Apelsinmarmelad


Det är ju apelsintider nu, och då får man passa på. Detta är andra omgången jag gör, får se om den blir lika god som den förra. Det blev två stora plus en liten syltburk, och här kommer receptet:

5 apelsiner (= 1 del)
vatten  (= ½ del)
syltsocker  (= 1 del)
ev 2 tsk citronsyra
ev ½ dl mörk rom

Tvätta apelsinerna. Skala en av dom med en potatisskalare. Inget av det vita får komma med. Skär sedan skalen i smala strimlor. Riv skalet på ytterligare två av apelsinerna. Skär kötten av alla fem i småbitar. Fortfarande utan något av det vita.
Väg skalet och fruktköttet och lägg i en kastrull. Tillsätt vatten, hälften av fruktens vikt.
Låt koka i 40-50 minuter på mellansvag värme.
Öka värmen på plattan och tillsätt syltsockret, lite i taget (lika många gram socker som frukt). Koka upp och låt koka på stark värme i 10-15 minuter. Gör syltprovet.
Tag bort kastrullen från plattan och tillsätt 2 tsk citronsyra och ½ dl mörk rom.
Häll upp på varma syltburkar och sätt genast på locket.

Vare sig citronsyran eller romen är nödvändig. För min del tycker jag att romen ger marmeladen det där lilla extra. Men säg inget till Maken, för han vet inte om att jag har varit och nallat i hans spritförråd!  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar