söndag 14 juli 2013

Lax-, räk- och avokadosallad

Det här är en av våra favoriträtter, och den brukar vi göra när vi vill lyxa till det lite. Eller fira. Som Frankrikes nationaldag (idag), eller Dotterns braiga resultat på del-baccen (dvs en del av studentskrivningar som de gör andra året, av tre, på lycée (= gymnasiet).

Det här är vad man behöver:
 
Två (eller tre) olika sorters räkor, rökt lax och avokado. Och så olivolja, balsamvinäger och fransk senap till dressingen. Mängden av varje beror på hur många man är och om man vill ha salladen som förrätt eller som lätt middag. 
Laxen skärs i lagom stora bitar. Lagom stora är för mig så små att man inte behöver skära dom på tallriken. Likaledes gör man med avokadon.

 
Allt läggs i en salladsskål och blandas. Och en mild salladsdressing hälls på.
Och ungefärliga proportioner på den är: 3-4 msk olivolja, 1 tsk balsamvinäger, knappt 1/2 tsk fransk senap.

Serveras kallt, med ev lite svartpeppar, och med baguette eller rostat bröd. Och ett glas vin, rosé eller vitt. Alkoholfritt alternativ går givetvis också alldeles utmärkt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar