söndag 22 juli 2012

Det brinner i knutarna!

Stora bränder häjar både söderut, precis på andra sidan gränsen inne i Spanien, bara några mil från oss. Åt andra håller, också bara några mil bort men västerut, härjar en annan skogsbrand sen igårkväll. Den är nog bemästrad vid det här laget. Under dagen har vi sett flera canadaires, dvs rödgula plan fulla med vatten som de släpper över bränderna. De går ner över vattenytor inte långt härifrån och hämtar upp vatten. Brandspaningsplanet har också passerat flertalet gånger. De senaste dagarna har la Tramontana  (samma skit som Mistralvinden) blåst och det underlättar ju inte för släckningsarbetet.
Här är snustorrt i markerna, som vanligt vid den här årstiden, och det behövs bara en slarvigt slängd fimp från ett bilfönster för att elden skall sätta fart. Bränder, och då framför allt bränder i torra marker, är nog det läskigaste som finns. De sprider sig så fasansfullt snabbt och tar allt i sin väg. Och man är alldeles maktlös.

1 kommentar:

  1. Sven Lönnquist23 juli 2012 kl. 03:01

    Mmmm, vi (medea och jag) har sett flygplanen gå förbi här. Många av dem är stationerade i Marseille, och åker väl dit för tankning, service, byte av besättning... Lite läskigt är det allt med rökande bilister som utan att blinka slänger ut fimpen på vägen.

    SvaraRadera