lördag 14 juli 2012

Vive la France !

Idag är det den 14 juli, Frankrikes nationaldag. Och det firas med pompa och ståt. Varenda litet samhälle med självaktning har ett fyrverkeri, antingen kvällen innan, den 13de, eller på själva nationaldagen. Hemma hos oss var det igår och Maken och jag var och tittade.


Det är också en stor och pampig militärparad längs Champs-Elysée på förmiddagen varje 14 juli. Diverse militära förband och skolor, polisen och brandkåren marcherar och rullar i sina respektive fordon uppifrån Triumfbågen ner mot Place de la Concorde där Presidenten & Co väntar i sin för tillfället uppsatta tribun. Själv har jag aldrig varit och tittat på den där paraden live. Tycker att man ser bättre och bekvämare hemma i soffan framför tvn.
De "roligaste" gubbarna att titta på är Les pionners de la Légion. De har Främlingslegionens vita képi (skärmmössa som ser ut som en kakburk med skärm), förkläde av buffelskinn med ett axelband, obligatoriskt skägg och yxa över ena axeln och så marcherar de i en alldeles speciell takt. Förbandet bildades under 1700-talet för att sändas in först i striderna för att förstöra (hugga ner) ev hinder ditsatta av fienden.  

(Bilder lånade på nätet)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar