lördag 24 mars 2012

Lycée Arago


Det här mastodontbygget är Dotterns gymnasieskola inne i Perpignan, Lycée Arago. På fotona ser man huvudbyggnaden med entrén i mitten och sen på baksidan går det ut fyra gavlar vilka då skapar tre skolgårdar. Första dagen fick eleverna en karta för att kunna hitta rätt...
Det franska skolåret börjar i början på september och slutar någon av de första dagarna i juli, och består av tre terminer. Vid varje terminsslut får de betyg, iallafall i högstadiet och gymnasiet. Man får betyg i alla ämnen och i språk både på muntliga och skriftliga prestationer. Betygen är medelrestultatet från alla prov och tester de har haft under terminen, och graderas från 1 till 20 där 20 är det högsta. Det här betyget distribueras till föräldrarna under ett möte med klassförståndaren. Vill eller kan man inte komma till det mötet skickas betyget hem några dagar senare. Man har också möjligheten att boka en tid med någon av sitt barns läraren om man tycker att man behöver. Det där mötet var nu i veckan, och vi passade på att prata med en av Dotterns lärare för att höra oss för angående valet av fortsättningen på hennes gymnasiestudier.

2 kommentarer:

  1. Har skolan tre terminer i hela Frankrike? när börjar och slutar de olika terminerna? Eftersom vi inte har något barn som går i skolan men bor precis intill en skola blir jag lite nyfiken.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Första terminen börjar runt den 2-4 september (i höst börjar de tisdagen den 4/9) och varar till ca en vecka in i december. Andra terminen börjar direkt efter, alltså inget lov emellan, och slutar runt mitten på mars. Sista terminen börjar också direkt efter och slutar i början på juli (i år den 5/7). Sen kan en del av eleverna i collège (=högstadieskola) och i lycée (=gymnasieskola) sluta tidigare i juni för att man behöver lokalerna till examenskrivningarna.

      Radera