fredag 6 april 2012

Tomatmarmelad


Igår gjorde jag tomatmarmelad (confiture de tomates). Tomaten är ju faktiskt en frukt och går alldeles utmärkt att göra marmelad på.


Här är receptet:

Röda tomater
Syltsocker
1 vaniljstång
ev 1 msk rom

Tvätta tomaterna ordentligt och skär dom i halvstora bitar. Ta bort kärnorna och givetvis mojjen som stjälken satt fast i. Man kan om man vill skålla dom först och ta bort skalet.
Väg sen tomatbitarna, för man skall ha lika stor mängd socker som tomater. Blanda tomaterna med sockret och låt stå i kylskåpet under natten för att låta all vätskan gå ur tomaterna. Detta momentet är inte helt nödvändigt, man kan sätta kastrullen direkt på spisen om man inte har tid eller lust att vänta.

Tillsätta en vaniljstång delad på längden och väl urskapad så att man får med allt det där svarta goda "vaniljet" som är inuti.

Låt koka på mellanhög värme tills marmeladen tjocknar och klarar marmeladprovet. Jag fick koka min i ca 1 timme. Man kan ev tillsätta en matsked rom om man tycker (i marmeladgrytan, inte i kökspersonalen!)
Häll på steriliserade, varma burkar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar